dimarts, 20 de febrer del 2007

Dimecres de cendra

El dimecres de cendra és el primer dia de la quaresma. En aquest dia és tradició de repartir cendra, el sacerdot pronuncia les paraules: "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris", és a dir: "Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar". La cendra en qüestió ha d'estar, segons la tradició, feta dels rams beneïts de l'any anterior i ha de ser imposada en el cap dels fidels en forma de creu (modernament a les mans per no embrotir-los).

Simbolitza un ritus oriental de dolor i penitència. Antigament solament s'imposava la cendra als pecadors públics que se sotmetien al ritus i eren trets del temple després de la imposició. La reconciliació es feia el matí del Dijous Sant. Amb el temps molts s'unien per humilitat als pecadors públics en aquest ritus d'on va passar a tots els fidels També és conegut com a dia de la cendra o simplement com a avui és cendra.


Finalment, el Dimecres de Cendra es realitza l'enterrament de la sardina, acte en el qual es plora per la mort del Rei del Carnaval a mans de la Vella Quaresma i en què un petit castell de focs posa fi a la celebració del Carnaval.


De Viquipèdia