diumenge, 21 de gener del 2007

Els Tres Tombs

Avui ja s'ha realitzat els tres tombs. Un any més ens hem trobat a les 12 del migdia davant del Baviera per tal de poder disfrutar dels carruatges i dels animals que han anat desfilant davant nostre.
Obrint els tres tombs hem tingut a la banda de música de la policia de Barcelona, seguits per la banda de música d'Igualada. Desprès han anat desfilant els abandarats i les pubilles. Llavors ja han començat a venir els diferents carrutges, tant de passatgers com de mercaderies.
Com sempre, un dels moments més esperats ha sigut quant s'ha apropat el carro carregat d'escaroles acompanyat pel nostre amic Roger Vives.
Una vegada vist dos tombs sencers ha vingut el moment d'anar a fer el vermut del diumenge.



Una mica d'història


Des de 1822, el Gremi de Traginers de l'Anoia, celebra aquesta festa, que té lloc al mes de gener.

La cavalcada dels "Tonis", tal com es denomina popularment als participants dels Tres Tombs, és una desfilada constant que es fa tres vegades pel centre històric de la ciutat.

Hi participen carros de transport, carruatges de passeig i grups de cavallers lluint les millors gales amb tot de personatges que recorden els antics treballadors del gremi: sagals, matalots, caps de quadra, manescals, ... i també les pubilles de la festa.

També hi participen els banderers dels Tres Tombs, portadors de les banderes gremials: la petita i la gran que daten de 1822 i 1856 respectivament.

En el darrer tomb té lloc la benedicció de tots els animals presents i, en finalitzar, es reparteixen panets beneïts a les cavalleries.

Cal indicar que les postres típiques d'aquesta festa és tradicional Tortell de Sant Antoni. No deixeu detastar-lo, porta sorpresa.

Els Tres Tombs d'Igualada, és declarada "Festa d'Interès Turístic Nacional".



DITES POPULARS DE SANT ANTONI:

La maledicció del dimarts, Sant Antoni la llevà.
Dels Sants de gener, sant Antoni és el primer.
Després de Sant Anton carnestoltes són.
L'endemà de Sant Antoni comencen a sortir el boig i el dimoni.
Per Sant Antoni grans balls hi ha, per Sant Maurici tot el poble hi va.
La rècula del traginer, un ase per davanter

2 comentaris:

mrpage ha dit...

El de la primera foto és un mite de "cuidado"...

Anònim ha dit...

Per alguna cosa està dins la junta de l'AMP!