dimecres, 24 de gener del 2007

Calçotades

Com ja va sent costum, els lakulers es preparen per la seva intensa calçotada. Aquesta s'ha celebrat en dies de sol i al carrer, quedant tots ben torrats, en dies de neu i amb vent. Enguany, la que vol ser la primera calçotada del lakul es celebrarà el primer diumenge de febrer a Can Fuster (Canaletes).


Els calçots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus, que es fan grillar calçant-les a mida que creixen.

Sobre l'origen del calçot hi ha diverses versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a finals del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir casualment un plat que a principis del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.
De llavors ençà la consumició dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. Els calçots es couen amb llenya provinent de sarments o rodals de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, la salvitxada o el romesco.


Salsa de Calçots: (20 persones)
500 gr. d'ametlles torrades pelades
250 gr. ametlles torrades pelades
25 tomàquets madurs escalivats i pelats
400 cl. oli d'oliva
5 pebrots secs tipus nyora
5 cabeces d'alls escalivats
2,5 gotets de vinagre
Julivert
Sal

Ho triturem tot amb el turmix o amb un morter. Millor fer-la el dia abans i deixar-la a la nevera. (Consell regulador de Valls)


La ceba en general és una planta amb contingut de vitamines i minerals molt ampli. Se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. En el cas del calçot s'ha comprovat que té un contingut interessant en compostos anticancerígens. El diàmetre del calçot pot arribar a fer entre 1,7 i 2,5 centímetres i la cama blanca entre 15 i 25 centímetres.

Informació extreta de wikipèdia en català.