dijous, 15 de febrer del 2007

Pel carnestoltes, rauxa!

Una vegada acabades les festes de la Setmana dels Barbuts i definitivament tancat el cicle de Nadal comença el Carnestoltes. Les festes de Carnaval o Carnestoltes a casa nostra es celebren de Dijous Gras a Dimecres de Cendra i caracteritzen per ser un moment de transgressions desenfrenades, per la sàtira política, pels enfrontaments festius, per les desfilades de comparses i rues plenes de gent disfressada, per les mascarades i per tot tipus d'altres inversions dels papers socials, moments de revolta controlada en què el món es posa momentàniament de cap per avall. Uns dies plens d'excessos carnals i gastronòmics previs a l'arribada de la meditació i els dejunis que imposa la Quaresma.

Per Dijous Gras, és tradició menjar botifarra d'ou o truita de botifarra. Per esmorzar, per postres, per berenar, en els carnavals més autctons, es menja coca de llardons.






Coca de llardons
Ingredients:

-75gr de llard de porc

-150gr de llardons premsats
-100gr de sucre-300gr de farina
-Raspadura de llimona
-2 ous
-Canyella en pols
-1 copeta d’anís

Preparació:
Barreja tots els ingredients i amassa’ls bé. Afegeix la copeta d’anís, i torna a barrejar-ho bé.
Talla la massa en tants trossos com coques vulguis fer, i aixafa-les fins aconseguir un gruix de mig centímetre.
Després, col·loca les coques en una placa amb llard de porc i espolsada de farina . Espolsa el sucre i la canyella en pols per sobre, cou-les al forn i no les treguis fins que estiguin daurades.

A Igualada, la rua comença a les vuit del vespre.

2 comentaris:

mrpage ha dit...

No m'agrada la coca de llardons.

Anònim ha dit...

Pero si esta molt bona! :-)