divendres, 25 de gener del 2008

Trabucs a mà!!!!

Actualment a Igualada està neixent una nova entitat cultural, més concretament una colla de trabucaires amb un rerafons historic basat en les guerres del Bruc de 1808, pero sera un grup de cultura popular adaptat a l'actualitat.

Els trabucaires són una tradició del segle XVIII i XIX, que la història dóna constància en diferents documents. De fet, la majoria formaven part de bandes organitzades (sometents) per tal defensar els pobles i viles dels diversos atacs que podien patir.

Un dels moments més interessants d'aquesta forma de defensa vinculats amb Igualada i comarca es dóna a partir de les batalles del Bruc de 1808. Els fets àmpliament coneguts com els del Timbaler del Bruc, van tenir una forta presència igualadina. Tan és així que des de la ciutat s'organitzaren diferents columnes de voluntaris, armats amb trabucs, per tal de defensar la vila i la comarca de la invasió francesa.

En l'actualitat hi ha diversos moviments que han tendit a la recuperació dels trabucaires, la majoria amb colles d'aficionats, o bé amb representacions del conegut "Ball d'en Serrallonga", amb clares referències bandoleres.
La colla està oberta a tothom que vulgui participar, ja sigui tirant trets amb el trabuc (amb les condicions que s'haurà de treure el permís d'armes d'avantcarrega i paga una inscripció) o bé fent altres funcions dins de la colla.
Aquell que estigui interessat que envii un correu electrònic a trabucairesdigualada@gmail.com o a catacracks77@gmail.com.

dijous, 17 de gener del 2008

Temps de neu!


Aquest cap de setmana una expedició del Lakul, va sortir d’Igualada direcció a les pistes d’esquí del Port del Compte, a tocar neu. Mentre uns anaven a esquiar, altres, varen aprofitar el dia per fer una sortida amb raquetes de neu.
El dia va començar ven d’hora al matí, sortint de la plaça del Gasogen , direcció a fer un cafè inexistent. Un cop arribats al coll del Jou, en Xavier i en Jordi, varen començar la seva ruta, pujant al pla de Bacies, per pisat nevada on varen esmorzar, mentre els altres, arribaven a pistes, descarregaven esquis i material, compraven els forfaits, i remuntadors amunt. A mig matí, uns ja havien pujat artificialment la muntanya 10 o 12 cops, mentre els altres dos, arribaven al cim del Vulturó, i més endavant al Pedró del quatre Batlles, fent les respectives fotos de rigor.
Finalment cap a les dues del migdia, es va fer el retobament de la secció excursionista, amb el grup esquiador, a la cafeteria de les pistes d’esquí. Mentre uns dinaven, i reposaven, els altres continuaven esquiant fins que les pistes, enmig de glaç, van dir que ja n’hi havia prou per avui.
Finalment, cap a dos quarts de 5 de la tarda, es va anar a buscar un lloc per dinar, a la mateixa carretera de tornada, el restaurant Cap del Pla de Lladurs, que cal dir que va ser un dinar excel·lent.
La tornada s’efectuà sense complicacions, arribant a Igualada, per poder descansar, i dormir, ja que l’endemà, SANTORNEM-HI !!!
Els esquiadors foren: Aymar i Sònia, Toni i Anna, Roger i Carol, Magí, Marc i Garcia, i els caminadors Segarra i Jordi.

divendres, 4 de gener del 2008

Demà, la nit més esperada per petits i grans

La cavalcada dels Reis d'Igualada és una de les festes més nostrades i espectaculars que tenim a la ciutat.



Tot comença el dia 28 de desembre (Sants Innocents) quan arriba el patge Faruk, missatger dels tres Reis d'Orient i ens porta a Igualada els dos llibres a on estan apuntats tots els infants. Un és de color blanc i en aquest hi són tots els nens/es que es poten bé durant l'any. L'altre és de color negre amb els noms de tots els que fan malifetes i no es porten tan bé.

El dia 1 de gener és el dia que tothom es lleva d'hora per anar a veure al Patge Faruk i entregar-li la carta a on hi posem tot el què volem que els Reis ens portin.




El dia més esperat de tots és el dia 5 de gener a les 6 de la tarda que és quan comença la cavalcada dels 3 Reis d'Orient amb l'estrella al davant de tot i amb els més de 500 patges que els acompanyen per poder repartir tots els regals als infants d'Igualada.




Durant la cavalcada podem veure la vella tradició de pujar els paquets pels balcons a través d'escales de fusta. Un cop finaltizada la cavalcada tothom ràpid cap a casa a esperar que arribin els patges amb els nostres regals.

Una mica d'història:

Sembla que el motiu principal de la Festa de Reis d'Igualada, en els seus orígens, era el d'obsequiar als nens i les nenes més humils amb coses de menjar o vestir. Aquest esperit s'ha mantingut sempre en el transcurs dels anys i les generacions.

La primera cavalcada dels Reis d'Igualada va celebrar-se el dia 5 de gener de 1899. Els reis anaven dalt de cavall i els acompanyava una estrella.





HIMNE DEL PATGE FARUK
I
Els infants tots d’Igualada
us volem sempre al costat.
Per aixó creurem als pares
i farem sempre bondat.
De la ràdio veu amiga
que’ns avisa amb tò suau
de la llar és l’alegria,
dolç misteri i franca pau.

¡Benvingut Patge Faruk!
¡Benvingut Patge Faruk!

Benvingut, Patge Faruk,
vostre pas per Igualada
omple el cor de la mainada,
d’il·lusió i de gratitut.
Vostre cara somrient
la bondat ens encomana,
precedint la Caravana
dels tres Reis de l’Orient.

II
Missatger de la gran Festa
vol, en mig de la il·lusió,
que la nena sigui llesta
i el nen sigui bon minyó.
En els fulls de meravella
d’aquell llibre colossal
adornat de mil estrelles
ens hi apunta el bé i el mal.

¡Benvingut Patge Faruk!
¡Benvingut Patge Faruk!

Benvingut, Patge Faruk,vostre pas per Igualada... etc.(A la -I- i final).

dimarts, 1 de gener del 2008

Felicitat, vici i ...

Des del bloc lakuler us desitgem tot el millor pel nou any!