dimecres, 31 de gener del 2007

Excursió a Cal Fuster (I)

Aquest diumenge la colla del Lakul celebra la seva calçotada anual. Enguany s'anirà a Cal Fuster (Canaletes, Cabrera d'Anoia).
Uns quants de nosaltres s'han animat a anar-hi amb bicicleta. Aquí teniu el recorregut ha fer:

Qui encara no s'hagi animat i en tingui ganes a les 9 del matí a la plaça del gasogen, pels que sigueu de Vilanova a 1/4 de 10 a Can Titó.

Dilluns la crònica de tot.

divendres, 26 de gener del 2007

La SELK

La SELK (Secció Excursionista del Lakul) va nèixer fa relativament poc, a finals de l'any 2006, arran de la sortida al Costabona. Tot i que dins de la colla del Lakul sempre hi hagut una gran tirada a practicar l'excursionisme, ja sigui, fent pics a l'estiu als Pirineus, com fent sortides comarcals d'un sol dia, però mai ens haviem plantejat fer una secció dins del Lakul especialitzada en aquest sentit.


El seu fundador Jordi Carulla, la va començar a impulsar a finals del novembre de 2006, de manera de preparar la sortida al Costabona, a on hi van participar un total de 6 lakulers. La següent sortida que van organitzar va ser la de Torrella de Foix. Una excel·lent matinal a on es va poder comprovar l'estat físic del nostre amic Magí Tort, tirant tot el camí al davant, però sempre fallant els metres finals per arribar al cim.


Ara aquesta secció veient el 10è aniversari ha cregut convenient fer un projecte ambicios, però no impossible. Aquest projecte ha estat anomenat "10 anys 10 cims".

El projecte consta de fer un cim al mes, des del febrer fins al novembre i convinant, els Pirineus, cims comarcals, el País Basc i el País Valencià.

Aquest projecte començaria el dia 11 de febrer amb un cim comarcal (veieu l'enquesta a l'apartat SELK, dreta) encara per triar. Hi ha diferents opcions de cims del voltant de la comarca de l'Anoia i seria una matinal de diumenge al matí.

El projecte continuaria el mes de març amb una sortida de raquetes de neu (si hi ha neu), el mes d'abril una sortida amb bicicleta, el maig aprofitant el pont de la figa una matinal pel País Basc, el Juny un cim de la Catalunya Nord, els mesos de juliol i agost aprofitant el bon temps aniriem cap els Pirineus, el setembre es faria un cim emblàmatic com el Pedraforca, l'octubre dins del pont del pilar baixariem cap a les del País Valencià i finalment el mes de novembre un altre cim comarcal.

Més endavant s'anirian confirmant les sortides (dies, llocs,...)

dimecres, 24 de gener del 2007

Calçotades

Com ja va sent costum, els lakulers es preparen per la seva intensa calçotada. Aquesta s'ha celebrat en dies de sol i al carrer, quedant tots ben torrats, en dies de neu i amb vent. Enguany, la que vol ser la primera calçotada del lakul es celebrarà el primer diumenge de febrer a Can Fuster (Canaletes).


Els calçots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus, que es fan grillar calçant-les a mida que creixen.

Sobre l'origen del calçot hi ha diverses versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a finals del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir casualment un plat que a principis del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.
De llavors ençà la consumició dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. Els calçots es couen amb llenya provinent de sarments o rodals de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, la salvitxada o el romesco.


Salsa de Calçots: (20 persones)
500 gr. d'ametlles torrades pelades
250 gr. ametlles torrades pelades
25 tomàquets madurs escalivats i pelats
400 cl. oli d'oliva
5 pebrots secs tipus nyora
5 cabeces d'alls escalivats
2,5 gotets de vinagre
Julivert
Sal

Ho triturem tot amb el turmix o amb un morter. Millor fer-la el dia abans i deixar-la a la nevera. (Consell regulador de Valls)


La ceba en general és una planta amb contingut de vitamines i minerals molt ampli. Se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. En el cas del calçot s'ha comprovat que té un contingut interessant en compostos anticancerígens. El diàmetre del calçot pot arribar a fer entre 1,7 i 2,5 centímetres i la cama blanca entre 15 i 25 centímetres.

Informació extreta de wikipèdia en català.

diumenge, 21 de gener del 2007

Els Tres Tombs

Avui ja s'ha realitzat els tres tombs. Un any més ens hem trobat a les 12 del migdia davant del Baviera per tal de poder disfrutar dels carruatges i dels animals que han anat desfilant davant nostre.
Obrint els tres tombs hem tingut a la banda de música de la policia de Barcelona, seguits per la banda de música d'Igualada. Desprès han anat desfilant els abandarats i les pubilles. Llavors ja han començat a venir els diferents carrutges, tant de passatgers com de mercaderies.
Com sempre, un dels moments més esperats ha sigut quant s'ha apropat el carro carregat d'escaroles acompanyat pel nostre amic Roger Vives.
Una vegada vist dos tombs sencers ha vingut el moment d'anar a fer el vermut del diumenge.



Una mica d'història


Des de 1822, el Gremi de Traginers de l'Anoia, celebra aquesta festa, que té lloc al mes de gener.

La cavalcada dels "Tonis", tal com es denomina popularment als participants dels Tres Tombs, és una desfilada constant que es fa tres vegades pel centre històric de la ciutat.

Hi participen carros de transport, carruatges de passeig i grups de cavallers lluint les millors gales amb tot de personatges que recorden els antics treballadors del gremi: sagals, matalots, caps de quadra, manescals, ... i també les pubilles de la festa.

També hi participen els banderers dels Tres Tombs, portadors de les banderes gremials: la petita i la gran que daten de 1822 i 1856 respectivament.

En el darrer tomb té lloc la benedicció de tots els animals presents i, en finalitzar, es reparteixen panets beneïts a les cavalleries.

Cal indicar que les postres típiques d'aquesta festa és tradicional Tortell de Sant Antoni. No deixeu detastar-lo, porta sorpresa.

Els Tres Tombs d'Igualada, és declarada "Festa d'Interès Turístic Nacional".



DITES POPULARS DE SANT ANTONI:

La maledicció del dimarts, Sant Antoni la llevà.
Dels Sants de gener, sant Antoni és el primer.
Després de Sant Anton carnestoltes són.
L'endemà de Sant Antoni comencen a sortir el boig i el dimoni.
Per Sant Antoni grans balls hi ha, per Sant Maurici tot el poble hi va.
La rècula del traginer, un ase per davanter

dijous, 18 de gener del 2007

Aventura a les coves de Castellolí

La nostra amiga Esther Copons, que actualment treballa com a guia en unes coves de la Conca de Barberà, ens ha proposat una nova i exitant activitat pel nostre 10é aniversari.
Aquesta activitat és una visita guiada a les anomenades coves. Per a realitzar aquesta visita caldrà anar equipat amb equipament de neoprè i llum de carbur.

Amb el motiu de preparar i afrontar el repte, el passat diumenge 14, l'Albert Duran, la Cristina, el Segarra i el Ricard, van anar a fer una iniciació a les coves de Castellolí. L'aventura va ser gratificant, podent comprovar que la fòbia es controla amb una mica de serenitat. Els quatre intrèpids i poc iniciats aventurers d'aquest diumenge van iniciar l'entrada a una cavitat on s'havia d'anar gatejant durant tot el seu recorregut d'uns 10 minuts. Una mica empesos per les pors, la Cristina i el Ricard van decidir tornar endarrere havent recorregut només els metres inicials, deixant l'Albert i el Segarra seguir la seva aventura. A la sortida, tots quatre s'animaren a endinsar-se a la cova on la sensació de claustrofòbia no és tan marcada, doncs es pot anar a peu dret, exepte un parell de llocs, on el Segarra va tenir algun petit problema per passar-hi. Aquesta cova no la van poder acabar de realitzar fins els final, doncs és necessari l'ús de cordes, que en aquells moments no portaven.
Quan ja semblava acabada l'expedició a les coves, un cop de moral va fer entrar a la Cristina i el Ricard a la cova inicial, això si, acompanyats del guia de la jornada, l'Albert. Així doncs, tots quatre aventurers van fer les dues coves de Castellolí.
En acabar, i vist que encara quedava matí, decidiren arribar fins la font del ferro. Ara només manca esperar la data que els convoquin per anar a les coves de la comarca de la Conca de Barberà.

dimecres, 17 de gener del 2007

10 anys de Lakul, festa, i xerinol·la

Bones a tothom!

Aquest any 2007 la gent del Lakul està de festa grossa amb els 10 anys que fa que es var inaugurar el primer Lakul a la carretera Manresa 49, Igualada.
Ha plogut molt des d'aquells temps, ens hem fet grans, potser les festes que fem ja són diferents, però continuem tenim aquell esperit de colla, de passar-ho bé, i trobar-nos sempre que podem amb excuses de calçotades, excursions, concerts, festes, barraques, comiats...
Esperem que aquest esperit no canvii mai, potser ferem coses diferents però el més important es que ens continuem trobant!

La gent del Lakul